Nieuw- en verbouw openbare Dalton-basisschool

In Groningen is in 1958 aan de Paterswoldseweg een onderwijscentrum (voormalige ‘kweekschool’) gebouwd. Het complex heeft de status van ‘jong monument’.

Het oorspronkelijke gebouw bestond uit het hoofdgebouw met de hoofdentree, aula en vaklokalen en twee vleugels met leslokalen. Het gebouw was in gebruik als MBO voor theater- en muziekopleidingen, maar omdat de school te groot was en basisschool De Starter behoefte had aan een dependance voor groep 1 t/m 3 inclusief kinderdagverblijf, is besloten het gebouw aan te passen aan de wensen van de gebruikers.


Oppervlakte

1200 m2


Eenheden

2 verdiepingen


Bouwtijd

11 maanden

Unieke kenmerken van het project

Glasvliesgevel

Integratie oud- en nieuwbouw

Energiezuinig

Een unieke gevel

De verandering in functie en de wens van de basisschool om zich t.o.v. het MBO te onderscheiden zijn aangegrepen om aan de voorzijde een nieuwe verkeers- annex studiezone toe te voegen. Vanuit deze zone kunnen alle lokalen worden ontsloten. In deze zone zijn tevens nieuwe trappen en een lift geplaatst.

De gevel van deze nieuwbouw is volledig voorzien van een glazen vliesgevel, een niet dragende gevel waardoor de gevel uit lichte materialen kan bestaan. Hierdoor ontstond een nieuw gevelbeeld aan de straat, maar bleef ook de originele achterliggende gevel zichtbaar. De verdeling van de verticale stijlen van de vliesgevel varieert in breedte al naar gelang de positie t.o.v. van de bestaande gevel. Bij de meer gesloten trappenhuizen staan de stijlen dicht bij elkaar en bij de lokalen staan deze verder uit elkaar. Op deze manier refereert de nieuwe gevel op een subtiele manier naar de originele achterliggende gevel. Om nog duidelijker te maken dat de nieuwbouw een toevoeging is, is deze vormgegeven alsof het aan de bestaande bouw gehangen is.

De bestaande constructie is opgebouwd uit betonnen wanden en vloeren. Om het onderscheid tussen oud en nieuw ook binnen duidelijk te maken is die van de nieuwbouw afwijkend uitgevoerd. Deze constructie bestaat uit houten spanten en vloeren van massief hout, zo heeft deze zone een duidelijk andere sfeer dan de bestaande bouw. Op deze manier is getracht een mooie mix tussen oud en nieuw te laten ontstaan.

De bouw is gestart in april 2014 en opgeleverd in februari 2015.

Meer foto's van het project

Parkweg 128, 9727 HD Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt