Nieuwbouw en renovatie Wiebengacomplex

Het rijksmonumentale Wiebengacomplex gebouw huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het complex werd in 1922 gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en voldeed anno 2013 niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat. Zo waren de onderzoeksfaciliteiten versnipperd geraakt over vele kamertjes in lange, doodlopende vleugels.

In opdracht van de Hanzehogeschool is Geveke in de zomer van 2015 begonnen met de renovatie van de diverse gebouwen (19000 m2) en nieuwbouw (2500 m2) van het Wiebengacomplex. Het complex ademt de sfeer uit van de Nieuwe Zakelijkheid en is één van de oudste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland.

De nieuwbouw sluit aan op Wiebenga’s werk: een efficiënte gebouwopzet met parallelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. De gevel van de nieuwbouw is uitgevoerd in lichtgroen composiet en glas; de vormgeving is gebaseerd op het patroon in het glas-in-lood in de trappenhuizen van het bestaande pand; de materialisatie contrasteert daarentegen met de bestaande architectuur.


Oppervlakte

21500 m2


Eenheden

1 onderwijsinstelling


Bouwtijd

32 maanden

Unieke kenmerken van het project

Monumentaal gebouw

Aardbevingsbestendig

Energiezuinig

Restauratie, klimaat en aardbevingsbestendig

Om een goed binnenklimaat te creëren, werden in de nieuwbouw en in de bestaande gebouwen veel aandacht besteed aan de luchtbehandeling en ventilatie door de installatie van een nieuw, op zogeheten BaOpt-techniek gebaseerd klimaatsysteem. Hiermee worden ruimten op lichte overdruk gezet, waardoor binnenkomende lucht zich gelijkmatig verspreidt, zonder hinderlijke koudeval en tocht. Middels een WKO wordt warmte en koude opgeslagen in de bodem opgeslagen om het gebouw te verwarmen en/of te koelen.

De nieuwbouw is één van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. Om te anticiperen op plaatselijke bevingen bestaat de draagconstructie uit pendelend uitgevoerde betonnen kolommen ter ondersteuning van verdiepingsvloeren en dak en vier strategisch geplaatste ‘slender walls’ van staal. Deze stabiliteitswanden nemen tevens de aardbevingsbelasting op door mee te bewegen bij trillingen of schokgolven. De draagconstructie staat los van de bestaande bouw, zodat oud en nieuw elkaar bij een beving geen schade toebrengen.

De ruimtelijke kwaliteiten van het rijks monumentale bestaande gebouw zijn hersteld. Het gebouw is geheel gerenoveerd: oorspronkelijke elementen zijn gerestaureerd, de schil (incl. plaatsen van isolerende beglazing in de stalen kozijnen) en installaties zijn verduurzaamd en collegezalen, klaslokalen en kantoorruimtes zijn opnieuw ingericht.

Het project is volledig in 3D weergegeven. Zowel bouwkundig als installatietechnisch is het project uitgewerkt in BIM (LOD 300/350 LOD400) en as-built model conform BIM LOD 500 opgeleverd.

Eyssoniusplein 18, 9714 CE Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt