“Tijdens het laatste interview met Jacob Prins vroeg hij of ik hier niet wilde blijven werken. Dat heb ik gedaan en nu zijn we drie jaar verder!”

Kun je jezelf even voorstellen?

Jantina Kuiper, 28 jaar en werkvoorbereider bij Geveke. Ik werk sinds 2019 bij Geveke nadat ik mijn Bachelor diploma HBO Built Environment aan de Hanzehogeschool heb behaald.  Voor mijn HBO studie heb ik ook nog de MBO opleiding Bouwkunde aan het Alfa Collega gevolgd. Tijdens deze studie is mijn interesse voor bouwkunde gegroeid. Door het lopen van verschillende stages ben ik erachter gekomen dat werkvoorbereiding mij het meeste aanspreekt door de veelzijdigheid van het beroep. “Ik kan ook mijn creatieve kant uiten in deze functie.

Hoe ben je bij Geveke terecht gekomen?

In mijn zoektocht naar een afstudeer stageplek ben ik bij Geveke terecht gekomen. Ik had Geveke al op de bedrijvenmarkt ontmoet en de omvang van het bedrijf en de projecten spraken mij aan. Daarnaast was het kantoor op fietsafstand van mijn huis, dus dat kwam al helemaal goed uit. Ik was heel erg vroeg met het organiseren van mijn stage en hierdoor kon ik zelf kiezen wat mij leuk leek. Ik heb gemaild en Geveke was direct enthousiast en nodigde mij uit voor een gesprek. De afstudeerstage duurde een heel schooljaar en dit was een combinatie van stagelopen en een afstudeeronderzoek. Voor het onderzoek heb ik verschillende interviews afgenomen. Tijdens het laatste interview met Jacob Prins vroeg hij of ik hier niet wilde blijven werken. Dat heb ik gedaan en nu zijn we drie jaar verder!

 Wat houdt het beroep in en welke werkzaamheden voer je uit?

Ik werk altijd in een projectteam en samen zorgen we ervoor dat het project op papier wordt uitgewerkt naar uitvoeringsdocumenten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat we ervoor zorgen dat alle onderdelen worden ingekocht, worden gecontroleerd en dat hoeveelheden worden uitgetrokken.

Als er op de bouw een probleem ontstaat (door bijvoorbeeld een productiefout of een controlefout) dan zorg ik er samen met het projectteam voor dat er een oplossing wordt bedacht. Tekeningen maken en oplossingen uitwerken horen dan ook bij mijn werkzaamheden.

 Kun je meer vertellen over het project waar je nu bij betrokken bent?

Op dit moment zijn we aan het bouwen op het Eendrachtterein in Appingedam en dat is één van mijn projecten op dit moment. Hier worden 24 sociale huurwoningen gebouwd op loopafstand van het centrum. De woningen zijn energie neutraal en worden aardbevingsbestendig gebouwd. Op de foto hieronder kun je zien hoe dit eruit komt te zien. Appingedam is ook het eerste project waar ik volledig alleen de werkvoorbereiding doe.

Wat vind jij als werkvoorbereider het leukste om te doen?

Woningbouw begint nu steeds vertrouwder te worden en dat maakt het leuk om te doen. Wanneer de bouw is begonnen en het casco wordt opgebouwd, dan is het altijd erg spannend om te zien of het ontwerp in praktijk ook net zo in elkaar past als in theorie. Als die eerste muren dan staan ben ik altijd erg blij! Daarnaast is de veelzijdigheid van mijn baan erg leuk en houd ik ervan om het project te zien groeien. Geen dag is hetzelfde en bij Geveke krijg ik de vrijheid om het proces ook op de bouw te volgen. Zo zie je in de praktijk terug wat je op papier hebt gecontroleerd of hebt bedacht. Dat vind ik denk ik nog het allerleukste, dat je de groei van een project van start tot oplevering meemaakt.

Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen?

Tijdens Covid heb ik mijn nieuwe hobby ontdekt: edelsmeden. Hier kan ik mijn creativiteit in kwijt en wil ik mij graag nog meer in verdiepen. Ook ben ik op dit moment veel bezig met de voorbereiding van ons nieuwe huis. En daarnaast vind ik het erg leuk om te schilderen, tekenen, een boek te lezen of om buiten te mountainbiken en wandelen.

Wat is jouw doel voor Geveke over 5 jaar?

Mijn doel is om mij te ontwikkelen in mijn huidige functie. Misschien dat ik ooit nog wil overstappen naar het adviseren, maar op dit moment wil ik eerst meer ervaring op doen als werkvoorbereider. Ik zit heel erg goed op mijn plek, dus voor nu nog even geen verandering.

 Heb je tips voor iemand die werkvoorbereider zou willen worden?

Fouten maken mag, want je hebt tijd nodig om te leren. Blijf jezelf en durf te vragen. Wees je ervan bewust dat je in de functie werkvoorbereiding aan een planning vast zit en je dus goed onder druk moet kunnen werken. Daarom is het ook belangrijk om je grenzen aan te geven, want kwaliteit boven kwantiteit.