100 procent voorkomen kan soms niet, 100 procent je best doen wel

“We mogen door, we kunnen door, dus dan is het belangrijk dat je dat met zijn allen goed oppakt”.
In de huidige corona crisis wordt het uiterste gevraagd van de bouw. Vooral grote projecten met tientallen bouwvakkers en een groot aantal leveranciers vergt veel discipline van het personeel. Erik Heerlien is uitvoerder en werkt voor Geveke aan een groot bouwproject in Hoogezand. Hij vertelt over de uitdagingen die de crisis met zich mee heeft gebracht.

“Bouwvakkers zijn vaak wat onbevangen en hebben een beetje sturing nodig. Daarnaast bestaat er natuurlijk een “gewoon doorwerken” cultuur. Dat maakt het wel lastig om de veiligheidsvoorschriften te handhaven. Daarom heb ik met personeelszaken overlegd: “kunnen we niet iemand aanstellen voor de handhaving?”. Hier op de bouwplaats is dat Edwin Wessel. Hij helpt mee met de werkzaamheden, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat iedereen zich aan de regels houdt”.

Om de anderhalve meter afstand regel te waarborgen heeft Erik ook nog een aantal andere veranderingen op de bouwplaats doorgevoerd. “We hebben een extra schaftketen neergezet en hebben een strakke planning wanneer iedereen mag schaften. Zo wordt er tegenwoordig van twaalf tot half één afwisselend geluncht”. Ook wordt er een strak bouwschema aangehouden. Zo kan het voorkomen dat op dag één de ijzervlechter met maximaal twee man komt. De dag erna E-installateurs, maximaal twee man. Vervolgens de W-installateurs, maximaal twee man. Enzovoort.
“De leveranciers worden daarnaast ook nauwkeurig gecheckt. We vragen of ze hun handen hebben gewassen en laten ze een formulier invullen waarin ze ook aan moeten geven of mensen in hun buurt de laatste tijd ziek zijn geweest. Op deze manier proberen we de blootstelling aan de ziekte tot een minimum te beperken”.

Toch geeft Erik toe dat ondanks alle maatregelen, niet alles voorkomen kan worden. “Bij bepaalde bewerkingen moet je bijvoorbeeld samen iets tillen, dat kan niet anders. Dan kun je geen 1.5 meter uit elkaar staan. Ook tijdens het profielstellen dan moet je naast elkaar staan. Dat kun je bijna niet voorkomen. Maar we proberen overal zo goed mogelijk rekening mee te houden. Het motto is dan ook: 100 procent voorkomen kan soms niet, 100 procent je best doen wel”.