Wonen aan het Reitdiep

In de Reitdiepzone vindt een verandering plaats van industrie/handel naar wonen. Er zijn inmiddels meerdere wooncomplexen gerealiseerd en nieuwe woningbouwontwikkelingen opgestart. Op de voormalige  locatie van Vakgarage Veldma Jansen realiseert Geveke Dijkstaete. Een complex met 160 luxe huurappartementen.

De locatie ligt ingesloten tussen de Friesestraatweg en het Reitdiep. Het eerste deel van het Reitdiep tot Dorkwerd stamt uit de 13e eeuw. Na de aanleg van het Reitdiep en de dijken was er weinig bebouwing in het plangebied. Vroeger voeren hier schepen van de Waddenzee naar het centrum van Groningen. Lange tijd liep er een pad over de dijk langs het water en werd het gebied langs de dijken gebruikt als landbouwgrond en weiland. Er stonden enkele boerderijen langs het Reitdiep waaronder de boerderijplaats Dyksta. Honderd meter ten zuiden van de locatie, waar nu de stadskerk met de bijbehorende kantoren in de voormalige melkfabriek staat, heeft tot de jaren 30 een boerderij gestaan. Deze locatie was het weiland voor de boerderij.


Oppervlakte

13000 m2


Eenheden

160 appartementen


Bouwtijd

In uitvoering

Unieke kenmerken van het project

Complex met binnentuin volledig onderkelderd

Ondergrondse parkeergarage met fietsenberging

Toepassing van BIM

160 luxe huurappartementen - ondergrondse parkeergarage met fietsenberging - binnentuin

De 160 appartementen variëren in grootte van 50 m2 tot 115 m2.  De gebouwen zijn stedelijk en lopen in een U-vorm trapsgewijs op en af; vanaf het water met 3 tot 6,5 bouwlagen naar een woonblok van 11 lagen aan het water. Hierdoor ontstaat een prettige autovrije besloten binnentuin die afgeschermd is van de stedelijke verkeersader, met een opening naar het water en het groen van het Reitdiep.

Het plan bevat een ondergrondse parkeerkelder met circa 180 parkeerplaatsen en op de begane grond fietsbergingen, voor bewoners en bezoekers van de appartementen. Op deze parkeervoorziening wordt een binnentuin gerealiseerd die aan drie zijden omsloten wordt door de appartementen en aan de noord-oostzijde in verbinding staat met de nieuwe recreatiezone langs het Reitdiep.

Met de inrichting en de verhoogde binnentuin op de parkeerkelder wordt een hoogwaardige plek gecreëerd, waarvan zowel directe omwonenden als bewoners uit de buurt gebruik kunnen maken. Langs het Reitdiep wordt een doorlopend recreatief voetpad gemaakt die in de toekomst verbonden wordt met de aansluitende ontwikkelingen.

Projecten die u wellicht ook interessant vindt