De ontwikkeling

Aan de Oosterhamrikkade te Groningen, op de plek van het oude distributiecentrum van het UMCG, heeft Geveke in samenwerking met Urban Interest drie bouwblokken met in totaal 148 tweekamerappartementen, zo’n 38 m² groot, gerealiseerd.

Urban Interest is eigenaar van ‘Plan M' - het middelste blok met 82 appartementen. Dit gebouw wordt geflankeerd door appartementengebouwen De Ooster (36 appartementen) en De Wester (30 appartementen).

Het ontwerp, gemaakt door Van Ringen Architecten , wordt gekenmerkt door respect voor de omgeving en de historie van deze plek. Door de drie gebouwen te variëren in bouwstijl en door de ruimte ertussen open te laten, wordt het niet te massief aan de Oosterhamrikkade. De buitenste bouwblokken sluiten qua sfeer, metselwerk en gevelhoogte aan op bebouwing die er al is. Het middelste blok doet in vormgeving juist weer sterk denken aan het distributiecentrum dat hier stond.

De herinrichting van de kade is verzorgd door de gemeente Groningen.


Oppervlakte

85500 m2


Eenheden

3 appartementencomplexen


Bouwtijd

24 maanden

Unieke kenmerken van het project

Aardbevingsbestendig

Energiezuinig

Duurzaam

Aardbevingsbestendig

Het project is door toepassing van ‘Base Isolation’ aardbevingsbestendig.

Bij Base Isolation worden de krachten van een aardbeving opgevangen doordat de fundering en het gebouw zelf los van elkaar kunnen bewegen. Dat gebeurt door middel van “sliders”: twee ‘eierschalen’ met daartussen een met teflon beklede ‘donut’ die ervoor zorgt dat die schalen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Geveke besloot deze techniek toe te passen om de gebouwen tijdens het bouwproces alsnog aardbevingsbestendig te maken. Het was toen een voor Nederland geheel nieuwe methode.

 

Meer foto's van het project

Oosterhamrikkade 7 9713 KA Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt