Villa B - onderdeel van De Kunstwerf

De renovatie van het gemeentelijk monumentaal plan ' Villa B'  maakt onderdeel uit van het project 'De Kunstwerf' aan de Bloemsingel in Groningen.

Villa B fungeerde als kantoor voor de voormalige gasfabriek. In de loop der jaren is er geen onderhoud meer gepleegd aan het pand waardoor het eigenlijk een bouwval was.

Na de renovatie en restauratie is het pand opnieuw ingericht als kantoor voor culturele instellingen.


Oppervlakte

150 m2


Eenheden

2 etages


Bouwtijd

8 maanden

Unieke kenmerken van het project

Gemeentelijk monumentaal pand

Uitdagende constructie

Binnenstedelijke locatie

De Renovatie en restauratie

Het pand Villa B heeft een aantal flinke ingrepen nodig. In de loop der tijd is het pand verworden tot een heuse bouwval. Trappen en vloeren zijn verzakt, plafonds komen half naar beneden, gevels en ramen moeten aangepakt worden, evenals het dak. In oktober zijn de we gestart met het strippen van het hele pand, waarna de herstelwerkzaamheden zijn begonnen.

De begane grondvloer is vernieuwd maar de historische tegelvloer is behouden. De monumentale trap was totaal verzakt. Het opvijzelen van trap en vloeren naar een aanvaardbaar niveau was een hele uitdaging. Er is een lift geïnstalleerd, de authentieke ornamenten hersteld en de kozijnen worden ‘in de oorspronkelijke stijl’ vernieuwd. Aan de buitenkant zijn het dak en het gevelmetselwerk vernieuwd.

Het gehele project, De Kunstwerf met de gerestaureerde Villa B, is een prachtig beeldbepalend stadsgezicht geworden.

Meer foto's van het project

Bloemsingel 8 Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt