Nieuwbouw De Kunstwerf

In oktober 2019 is Geveke gestart met de bouw van de Kunstwerf aan de Bloemsingel in het Ebbingekwartier in Groningen.

In het complex, dat is ontworpen door Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke, komen oefenruimtes en werkplaatsen voor vijf podiuminstellingen.

Het hart van de Kunstwerf wordt een omsloten binnentuin, die dienst doet als hoofdpodium omgeven door oefenruimtes en werkplaatsen.


Oppervlakte

2300 m2


Eenheden

5 podia - werkruimtes


Bouwtijd

0 In uitvoering

Unieke kenmerken van het project

Ontwerp waarin omgeving is geintegreerd

Energieneutraal - gasloos

Duurzaam (materialen/flexibel)

Het plan

De Kunstwerf is ontworpen als een omheind geheel van nieuwbouw en bestaande gebouwen als Villa B en het Regulateurshuis. In het plan wordt het stedelijk weefsel van Groningen voortgezet, door een aaneenschakeling van stedelijke ruimtes als pleintjes, straten en het typisch Groningse hofje te creëren. Met zijn verschillen in hoogtes, volumes en detaillering reageert de nieuwbouw op de omgeving en zoekt daar aldus aansluiting bij. De zachte omheining van arcaden is mede bedoeld als knipoog naar de historie van het Ciboga terrein, waar ooit de ommuurde Gasfabriek heeft gestaan. De nieuwbouw bestaat uit lagen van beton en geanodiseerd aluminium. 

Het gebouw, de Kunstwerf, wordt energieneutraal en er komen geen gasaansluitingen. Er kan gebruikgemaakt worden van een reeds aanwezig WKO punt (warmte-koude-opslag). Ook wordt rekening gehouden met krachtstroom, (hogere) ventilatie-eisen, hogere verlichtingseisen, ICT infrastructuur en infrastructuur theatertechniek.

Het gebouw is flexibel van opzet. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat organisaties in de loop van de tijd kunnen wisselen. Ook mogen instellingen die gelijktijdig gebruikmaken van de oefenruimtes geen hinder van elkaar hebben. Naast een flexibele indeling van de ruimte is het ook gewenst dat ruimtes kunnen worden gedeeld. Er moet een goede balans komen tussen individueel en samen; tussen het scheiden en clusteren van voorzieningen, functies en ontsluiting.

Meer foto's van het project

Kolendrift 7 9712 MT Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt