Combinatie tussen wonen en werken

Het project La Liberté huisvest de combinatie van sociale huurwoningen en kantoren en is het boegbeeld van een plan voor stedelijke vernieuwing in Groningen. Het Franse architectenbureau Dominique Perrault Architecture maakte het ontwerp voor twee torens met een vierkante plattegrond, van respectievelijk 38 en 75 meter hoog. De torens zijn verbonden met een loopbrug op de derde verdieping die toegankelijk is voor alle gebruikers van het gebouw. Met opvallende zwart, wit en grijs gemetselde gevels en grote glaspartijen vormt La Liberté een herkenningspunt van de westelijke entree van de stad.

Onder de beide torens bevindt zich een parkeerkelder voor 177 auto's.  De begane grond en de 1e en 2e verdieping van beide torens zijn kantoorlagen. De 3e verdieping is een overgangslaag die onder meer vergaderruimtes bevat. Op deze verdieping is een loopbrug tussen beide torens aangebracht. De overspanning van deze brug is circa 20 m.  De breedte varieert van 5 tot 25 m. Vanaf de 4e verdieping zijn er appartementen, steeds 5 stuks per laag. De hoge toren bevat 18 woonlagen , de lage 6. 

De in totaal 120 appartementen hebben inpandige loggia's, waarbij de gevelpuien ruim open kunnen. Hierdoor hebben de bewoners de gewenste buitenruimte.

 


Oppervlakte

23475 m2


Eenheden

2 torens


Bouwtijd

24 maanden

Unieke kenmerken van het project

Uniek ontwerp

Duurzaam

Parkeergarage

De architectuur

Op de hoger gelegen verdiepingen zijn honderdtwintig appartementen gerealiseerd. Het woonprogramma is - vertaald naar de gevel - verdeeld over drie of meer vierkante blokken. Deze gemetselde volumes lijken als de blokken uit een blokkendoos gestapeld te zijn op de glazen onderbouw. De hoge toren is gevormd met twee blokken, de lage met één blok. De suggestie van losse blokken wordt versterkt door de kleurstelling van het metselwerk. Daar waar de blokken aan elkaar grenzen zijn de gevelvlakken contrasterend licht en donker. Een blok is bijvoorbeeld nooit helemaal rondom wit of zwart, witte gevelvlakken worden afgewisseld met zwarte. Hierdoor ontstaat een dynamisch gevelbeeld dat vanuit ieder standpunt verschillend is. Een ritme van verspringende kozijnen geeft de torens een speelse uitstraling.

Aan twee zijden van de torens kunnen de ramen niet worden geopend omdat het gebouw naast de snelweg ligt. Om de woningen aan deze “dove” gevels toch te voorzien van een goede verbinding met buiten, is aan de meeste van deze appartementen een tweede loggia toegevoegd. Rondom de gevel bij de loggia’s zijn spiegelende roestvast stalen panelen haaks op de gevel gemonteerd. Zij bieden door reflectie meer daglicht in de loggia’s. Zo ontstaat een dialoog tussen het gebouw en haar omgeving.

16 Aprillaan, 9728 GJ Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt