132 appartementen voor jongeren - 1500 m2 kantoor-/commerciele ruimte

Op een gebied van 43 hectare verrijst aan de zuidoostkant van Groningen het Europapark. In vier kwadranten biedt het Europapark volop mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar.

Elk kwadrant heeft een eigen karakter. Wat deze vier gedeelten gemeen hebben is dat wonen en werken gecombineerd worden, waardoor er op alle momenten van de dag levendigheid is. Het Europapark kenmerkt zich door de diversiteit van gebruikers. Tot dusver werd in het gebied functies als wonen en werken bijna altijd fysiek gescheiden. Bij de ontwikkeling van de Hete Kolen is juist de dynamiek van jongerenhuisvesting met werken in één gebouw gecombineerd een zogenaamde Multifunctionele Solid. Een uniek concept.

Het plan bevindt zich in het centrum van het Europapark op de kruising van het Winschoterdiep en de Boumaboulevard. De karakteristieke Kolenmuur van de oude energiecentrale is integraal onderdeel van het gebouw. Totale hoogte van het bouwblok is 5 bouwlagen en bestaat uit een commerciële kantorenplint op de begane grond met daarboven 132 studio’s voor jongeren die door Wooncorporatie Lefier worden verhuurd. Op termijn kunnen altijd nog verschillende vormen van wonen, werken en recreëren nog flexibel ingepast worden.

 


Oppervlakte

7600 m2


Eenheden

5 verdiepingen


Bouwtijd

11 maanden

Unieke kenmerken van het project

Duurzaam

Gasloos

Multifunctionele Solid

Architectuur en duurzaamheid

De bijzondere verdiepingsmaat van de kantoren op de begane grond (zo’n 7 meter vrije hoogte) maakt de ruimtelijke beleving en transparantie in het gebouw sterk. De woningen in de bovenste vier bouwlagen aan de Winschoterdiepzijde kragen uit over de kolenmuur, waardoor deze integraal onderdeel is van het ontwerp. De zelfstandige studio’s bestaan uit een woon-/slaapkamer met een open, compacte keuken. Elke studio heeft een eigen badkamer met toilet. De woon-/slaapkamer is een vrij indeelbare ruimte van circa 3.4 x 5.8m waardoor diverse woonopstellingen mogelijk zijn.

Duurzaamheid was een belangrijk aspect in het ontwerp en de technische uitgangspunten.  De Multifunctionele Solid is als eerste gebruiker aangesloten op het collectieve WKO systeem op het Europapark, dat de Gemeente Groningen i.s.m. het Waterbedrijf heeft aangelegd. Hiermee wordt het gebouw duurzaam verwarmd en gekoeld.

Meer foto's van het project

Boumaboulevard 400, 9723 ZT Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt

Privacy Preference Center