222 appartementen voor jongeren

Naast de oprit van de Bedumerweg bevind zich deze eyecatcher van Groningen! Met 70 m hoog is deze niet te missen wanneer je over de noordelijke ring rijdt. Het complex is gebouwd met jongerenhuisvesting als doel. Het gebouw is een ranke verschijning en heeft een eigentijds karakter, passend bij de doelgroep, dankzij de negenhoekige vorm. 

Bekijk ook de indrukwekkende timelapse van de bouw van de Helix


Oppervlakte

19000 m2


Eenheden

222 appartementen


Bouwtijd

22 maanden

Unieke kenmerken van het project

Steigerloos bouwen

Gasloos

Aardbevingsbestendig

Het project

De 22 verdieping tellende toren bevat 222 appartementen, met elk een groot venster met weids uitzicht over stad en ommeland. Naast de collectieve ruimten in de toren beschikken de bewoners over een gemeenschappelijke buitenruimte.

De ruimtes voor gezamenlijke activiteiten bevinden zich in de zogenaamde verticale straat. Deze verticale straat is van buiten zichtbaar als een verglaasde omhoog draaiende helix. De toren heeft hierdoor, in combinatie met de spiegeling van het daglicht en de uitstraling van het licht in de avond, van alle invalshoeken een herkenbaar en steeds wisselend aanzicht.

Het gebouw is zonder steigers gebouwd, doordat de gevel kant en klaar in elementen is aangeleverd. Het gebouw is als het ware met legoblokjes in elkaar gezet. ​​​​​​Voor de gevelafwerking is gebruik gemaakt van een ritmisch en afwisselend patroon, op basis waarvan keramische tegels zijn ontworpen, dat de dynamiek van De Helix versterkt.

Ook bijzonder is dat het woongebouw volledig los staat van de funderingsconstructie. Hierdoor kan De Helix de Groningse aardbevingen weerstaan.

Er is een gezamenlijke fietsen- en scooterstalling, met ruimte voor 333 fietsen en 10 scooters.

Van april 2018 tot januari 2020 is gebouwd aan De Helix.

Meer foto's van het project

Bedumerweg 129, 9716 AM Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt