De Zwarte Doos

Het voormalige kantoorgebouw van de Sociale Dienst "De Zwarte Doos" is een begrip in Groningen.  De leegstaande kantoorruimte gaat getransformeerd worden naar een woongebouw waarmee deze plek in de stad weer nieuw leven wordt ingeblazen. In het gebouw, 12 verdiepingen hoog en 15.500 m2 vloeroppervlakte, komen 300 zelfstandige woningen ontworpen door Team 4 architecten.

De Zwarte Doos is een ontwerp van Van Linge & Kleinjan uit 1976.  De oorspronkelijke karakteristieke gevelelementen van zwart grindbeton blijven behouden en plaatselijk worden verwijderd om fraaie overhoekse ruimten in de nieuwe appartementen te maken. Alle kozijnen en gevelpanelen worden vervangen door nieuw champagnekleurige aluminium kozijnen en aluminium penanten. Deze penanten geven de gevel extra plasticiteit en introduceren een kleinschaliger ritme wat beter aansluit bij het nieuwe woonprogramma.

 


Oppervlakte

15500 m2


Eenheden

300 appartementen


Bouwtijd

In uitvoering

Unieke kenmerken van het project

Unieke details in het ontwerp

Strakke bouwplanning

Binnenstedelijke locatie

Het project

Op de eerste acht verdiepingen komen vooral jongerenwoningen. Op de negende, tiende en elfde verdiepingen komen appartementen met een afmeting van 70 tot 90 vierkante meter. De bovenste verdieping, waar vroeger een kantine zat, wordt geschikt gemaakt voor een aantal penthouses van 90 tot en met 100 vierkante meter. In het pand is verder nog 1500 vierkante meter aan ruimte voor bijvoorbeeld werk- en fitnessruimtes.

Door de verminderde parkeerdruk op deze plek kunnen alle benodigde parkeerplaatsen op het half verdiepte parkeerterrein worden gemaakt. Daarmee kan het hoger gelegen dek worden verwijderd en dat biedt de mogelijkheid om nieuwe bebouwing aan de achtergelegen Witte de Withstraat te realiseren in de vorm van appartementen over twee lagen met een voordeur aan de straat. De eerste woonlaag is uitgevoerd als beletage en ligt dus verhoogd ten opzichte van de straat. De parkeerplaatsen van deze appartementen liggen onder het blok en van daaruit zijn de woningen direct toegankelijk. Aan de straatzijde heeft elk appartementen een ruim balkon op het zuiden gericht. De gevels van deze appartementen zoeken in schaal, materialisering en detaillering aansluiting bij de naastgelegen woningbouw uit de jaren dertig, en in kleurstelling en strakke vormgeving bij de Black Box.

We verwachten het project in het voorjaar 2021 op te leveren.

Eendrachtskade Zuidzijde 2 9726 CW Groningen

Projecten die u wellicht ook interessant vindt