Groen onderwijs

Aan de Legroweg te Eelde is al decennia lang groen onderwijs gevestigd. AOC terra verzorgt dit onderwijs de laatste jaren. Onderwijs voor VMBO groen en sinds enige jaren Groen Lyceum op HAVO-niveau. De huisvesting bestond ten tijde van uitvoering uit diverse gebouwen en een lesterrein. Het hoofdgebouw en bijbehorende semi-permanente lokalen voldeden niet meer aan bouwfysische en onderwijskundige eisen. Als uitkomst is er gekozen voor nieuwbouw. Het ontwerp is gemaakt door Klein Architecten met als strakke en transparante uiterlijke kenmerken. Daarnaast is er gefocust op licht waarbij glas centraal staat.


Oppervlakte

3950 m2


Eenheden

2 verdiepingen


Bouwtijd

12 maanden

Unieke kenmerken van het project

Ambitieniveau 'Frisse scholen'

Duurzaam en energiezuinig

Aangepaste methode stelwerk en metselen ontwikkeld

Architectuur

Het schoolgebouw bestaat uit twee verdiepingen. Ze worden verbonden door een grote vide met een tribune-trap, die ook twee kantines op begane grond en verdieping verbindt. Het hart en ontmoetingsplek bij uitstek dus. Rondom deze centrale kantines zijn theorie- en praktijklokalen geplaatst langs een extra brede gang. De extra breedte geeft ruimte aan werkplekken voor deze lokalen. Tevens is de andere zijde van deze gang voorzien van een geïntegreerde lockerwand, die ontworpen is als een binnengevel naar analogie met de buitengevels.

Die buitengevels worden bepaald door lintramen in rood metselwerk. Maar de rode gevelsteen is bijzonder door zijn fabricageproces, duurzaamheid en ruwe schorsachtige uitstraling. En de lintramen meanderen over de gevel door variaties in hoogte. Samen drukt de gevel de diversiteit en beweeglijkheid uit van leerlingen en onderwijs op deze school.

In de school zijn diverse voorzieningen aangebracht waardoor de school het ambitieniveau van ‘Frisse scholen’ heeft. Bij het ontwerp stond voor het schoolbestuur duurzaamheid hoog op de agenda met speciale aandacht voor een prettig binnenmilieu.

 

Meer foto's van het project

Burgemeester J.G. Legroweg 29, 9761 TA Eelde

Projecten die u wellicht ook interessant vindt